Microsoft Android'den haraç alıyor
Microsoft'un, Nokia'yı satın alarak Android'li cepleri de adeta haraca bağladığını biliyor musunuz?
Microsoft'un, Nokia'nın mobil departmanını satın alırken,200'den fazla kritik telefon patentini de satın aldığı ortaya çıktı. Bu patentler ise ağırlıklı olarak Android üreticileri tarafından kullanılıyor. Bu da, Android telefon üreticilerinin bundan sonra Microsoft'a daha da bağımlı olacağı anlamına geliyor.
Çin Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı araştırma sonrasında ortaya çıkan gerçeğe göre, Microsoft önemli Android üreticilerinin çoğuyla şimdiden lisans sözleşmeleri imzalamış bulunuyor. Bu markalar arsında, Samsung, Dell, Huawei, Foxconn, Sharp ve ZTEde yer alıyor. Android üreticileri imzaladıkları lisans sözleşmeleriyle, satılan her telefondan Microsoft'a pay ödemeyi taahhüt ediyorlar. Kaba bir tahminle, bu lisansların Microsoft'a getirisi her yıl yüz milyonlarca dolar olacak gibi görünüyor. Diğer bir deyişle, Microsoft Nokia'yı satın alarak, zaten daha önce de önemli patent ücretleri aldığı Android ekosistemini daha fazla haracabağlamış oluyor.
Microsoft'un hangi patentlere sahip olduğu şimdilik belli değil ancak yapılan hesaplamalara göre Microsoft'un satılan her Android telefondan 8 dolara varan paylar alması bekleniyor.
Android 4.5'deki değişiklik
Tasarımı yenilenen, bir sonraki Android sürümüne ait simgeler, internette dolaşmaya başladı!
Android'in bir sonraki sürümü Android 4.5'in güncellenen arayüzüne ait simgeler, ortaya çıktı. Yeni simgelerin daha düz bir tasarıma sahip olduğu gözleniyor.
Simgeleri eline geçirmeyi başaran Android Police'in raporuna göre Google, Android'deki simgeleri şu an web uygulamalarında kullandıklarına benzer simgelerle değiştirecek. Google, bu yeni simge stilini şirket içinde "Moonshine" olarak adlandırıyor. Raporda simgelerin eski sürümleri, yenileriyle karşılaştırılmış. Simgelerin çoğu, eski sürümlerine oldukça benziyorlar ancak kamera, kişiler ve Play Movies gibi uygulamaların simgeleri önemli ölçüde değişmiş.
Chromecast partners sayfasında görünen Maps, YouTube ve Takvim simgelerinin yeni simgelere benziyor olması, yeni Android simgeleri için çok fazla beklemeyeceğimizi gösteriyor olsa gerek. En sağ sütunda web uygulamalarının simgeleri, orta sütunda şu anki Android'in simgeleri, en sağda ise Android 4.5'te yer alması beklenen yeni simgeler gösteriliyor.
Plastik Kasa HTC One M8
Bazılarımız metal Galaxy S5 beklerken HTC, metal HTC One'ını bakın ne şekilde sunmayı düşünüyor!
Özellikle üzerinde bulundurduğu üçüncü kamerasıyla dikkat çeken HTC'nin yeni amirali One (M8) alüminyum gövdeli tasarımıyla oldukça kaliteli görünen One (M8), gelen habere göre "plastik" dokunuşuyla karşı karşıya. Evet, HTC One (M8)'i yakında plastik kasalı olarak görebiliriz.
HTC'nin önceki amiralinde olduğu gibi yine alüminyum gövdeyle karşımıza çıkan HTC One (M8), plastik kasalı ceplerin yanında kaliteli tasarımıyla dikkat çekici kalıyor. Ancak diğer yandan gövdede plastiği tercih etmemesi fiyatına da yansıyor. Bunu gören HTC yetkilileri yeni amiralin ayrıca bir plastik sürümünü de yapmaya karar vermişler. Birebir One (M8)'in özelliklerini taşıyacak olan "plastik" (M8), böylece kullanıcılara fiyat avantajı yaratacak. Böylece 850 dolar civarındaki One (M8)'in fiyatı 482 dolar seviyesine inecek.
2.19 milyar dolar nerden çıktı?
Apple'ın Samsung'dan istediği 2.19 milyar dolarlık tazminatı nasıl hesapladığını merak ettiniz mi?
Apple gibi büyük firmaların rakiplerine tazminat davaları açarken milyar dolarlık raklamları nasıl belirlediğini hiç merak ettiniz mi? Cupertino merkezli firmanın 2.19 milyar dolarlıkmiktara nasıl ulaştığı, mahkeme dosyalarında açığa çıktı.
Apple şu an beşin üzerinde patentinin ihlal edildiği gerekçesiyle Samsung'dan çeşitli ödemeler bekliyor. Apple, sözkonusu meblağa ulaşmak üzere bir sektör uzmanı John Hauser'ı işe almış. Hauser'ın 1.000'in üzerinde tüketiciyle hayali akıllı telefon ve tabletler hakkında anket düzenlediği biliniyor. Apple, bu sayede Samsung'un kopya çektiğini iddia ettiği patentlerinin değeri konusunda bir fikir sahibi olmuş.
Bunun ardından 12 yılını Quantitative Economic Solutions'ta danışmanlık yaparak geçiren Massachusetts Institute of Technology mezunu Christopher Vellturo, bu verileri alıp 4.000 - 5.000 saatlik bir araştırma yaparak onlardan bir anlam çıkarmaya çalışmış. Sektör ve pazar analizlerinin ardından ve "olağanüstü sayıda belgenin" incelenmesinden sonra Vellturo ve şirketi, ihlal edilen patentlerin Apple'a 2.19 milyar dolara malolmuş olabileceğini hesaplamış.
Apple'ın Samsung'tan istediği rakama ulaşmak için çok emek sarf edildiği açık. Ancak bu rakamın ne kadarının spekülasyonlara dayandığı hala soru işareti.
IOS Heartbleed'den etkilenmedi
Dünyayı çalkalayan büyük tehlikeden Apple ürünleri de etkilendi mi? Cevabı Apple'dan dinleyelim...
Apple, yaptığı açıklamada ürünlerinin son günlerde çok konuşulan ciddi Heartbleed açığından etkilenmediğini söyledi.
OpenSSL'de keşfedilen hata, son birkaç gündür tüm teknoloji dünyasını dehşete düşürmüştü ancak görünüşe bakılırsa Apple, kendi ürünleri açısından oldukça rahat. Son birkaç gündür güvenlik kontrolleri yapan Apple, yaptığı açıklamayla güvende olduğunu duyuran firmalar arasında katıldı. Bir Apple yetkilisi ise konuyla ilgili şunları söyledi:
"Apple için güvenlik çok ciddi bir konudur. iOS ve OS X hiçbir zaman saldırılara açık yazılım içermemiştir ve anahtar web tabanlı hizmetler, etkilenmemiştir."
Heartbleed hatası, TLS heartbeat uzantısının OpenSSL sürümünde bulunuyor ve yabancıların özel verilere ulaşmasına izin verebiliyor.